Om 8 Bit Retro

Her er min historie om hvad Commodore 8 Bit Retro er og hvorfor jeg har lavet dette site. Tilbage i 1983 fik jeg min første Commodore 8 Bit maskine, en VIC 20 som blev brugt flittigt til at skrive Basic programmer på. Maskinen var et mesterværk, og jeg var blot 13 år da jeg første gang skrev på en computer. Det blev til mange timer foran tastaturet, og til rigtig mange oplevelser og lærdom på denne lille maskine.

Efterfølgende blev maskinen skiftet ud med en Commodore 64. Maskinen kom blot et par år efter, og da alle jeg kendte skiftede til C64’eren, så fulgte jeg med. Jeg husker tydeligt, hvordan der blev lavet Mods til maskinen, installeret små switches så man kunne skifte ROM, eller slå funktioner til og fra i SID chippen. Mange af disse tiltag blev lavet for at vi kunne spille kopi spil som blev delt flittigt på disketter, eller hentet ned via et telefon modem hele vejen fra USA. Det skal lige siges at vi taler om hastigheder på mellem 150 – 300 baud. Det tog for evigt at hente disse, men det blev en “sport” at være den første til at spille de nye spil som ikke var kommet til Europa endnu.

Men tiden gik, og jeg valgte at udforske disse små 8 Bits maskiner mere end til blot at spille på. Derfor købte jeg i 1986 min første Commodore 128. Nu skulle der for alvor kodes nogle seriøse programmer i både Basic og assembler. Maskine var jo double så kraftig som min tidligere C64, og så kunne de køre operativsystemet CP/M – dette var forløberem for det velkendte DOS som efterfølgende blev anvendt på de første PC’er. Der blev kodet rigtig mange linier kode, og rigtig mange disketter blev fyldt med programmer og demoer.

Her i 2017 sidder jeg så nogle gange og tænker tilbage på tiden med de små 8 Bits maskiner, og derfor har jeg valgt at lave et site eller blog omkring disse maskiner. For ikke at sprede sig over alt for mange 8 Bits maskiner, og der er mange, så har jeg valgt at skrive om Commodore maskiner. Der er jo disse maskiner som vakte min interesse tilbage i begyndelse af 80’erne, og disse maskiner jeg kender ud og ind.

Ud over dette site, så er jeg begyndt at istandsætte nogle af disse gamle maskiner. Maskiner som er mere en 30 år gamle, og som kræver en kærlig hånd for at komme til at virke igen. Målet med denne hobby er at samle en hel række af de 8 Bits maskiner som Commodore har produceret, helt frem til den sidste som var deres C128.

Planen er at kunne lave en udstilling med disse maskiner, og at de vil være 100% funktionsdygtige så de kan anvendes som dengang de kom på markedet.

Jeg håber at i synes om mit site, og jeg vil sætte stor pris på alle input som måtte komme fra læserne af sitet, både store som små.

Med venlig hilsen

Niels Johnsen @ 8BitRetro.dk

Om mig

Niels Johnsen

Niels Johnsen

Ejer af sitet

Jeg hedder Niels Johnsen, og er ejer af dette site. Til dagligt arbejder som som WebMaster hos Eniig A/S, og holder rigtig meget af elektronik, edb og web design.

Sitet her er til for at jeg kan skrive omkring min hobby, og dele denne med andre som skulle sidde med samme interesse som jeg. Du kan læse omkring mine første maskiner, finde indhold som er samlet fra nettet, og følge med i hvordan jeg sætter gamle maskiner i stand for at kunne udstille disse.

God fornøjelse med sitet

Lidt af mit hardware