Netop idag er det 25 år siden at Commodore måtte dreje nøglen og lade firmaet gå konkurs – et velkendt brand lukkede og slukkede, men navnet nægtede at dø. Selv den dag i dag er Commodore et brand som vækker rigtig mange minder hos mange, et ikon som Commodore 64’ernen fra midten af 1980’erne er kendt af mange, og ikke mindst en maskine som har været med til at starte en IT karriere for mange unge.

Det hele startede med en enkelt lille maskine som skulle laves til “masserne” som Jack Tramiel (stifter af Commodore) stolt kunne fortælle pressen tilbage i januar 1980 på CES messen , da han præsenterede Commodore VIC20 maskinen. Maskinen var simpel og alligevel fyldt med special designet chips som kunne vise farvet grafik på skærmen og afspille lyde som ingen andre maskiner kunne på den tid. Maskinen blev et kæmpe hit, og der blev udviklet masse af spil til den.

Bedre grafik og lyd fra en brødkasse?

Ja, navnet brødkassen var helt oplagt til Commodores næste computer som kom på market i 1982, altså blot 2 år efter VIC20’en så dagens lys. Maskinen blev et kæmpe hit, og er faktisk til dags dato den maskine hvor der er solgt flest enheder af i hele verden – ikke engang Apple, eller IBM har formået at sælge mere en 17 millioner enheder af samme model. Commodore havde på dette tidspunkt en markedsandel mellem 30-40% af den amerikanske marked for hjemme computere.

Billedrørs TV og programmer hentet fra et kassettebånd.

Tilbage i tiden blev Commodore maskinerne koblet direkte til et gammeldags billedrørs TV, altså et stort tungt TV med et glas billedrør, ikke noget smart og fancy LCD eller OLED Smart TV, men typisk et lille 14 eller 20″ farve TV. Maskinen startede op i løbet at et par sekunder (ja du læste rigtig et par sekunder), og den var klar til at køre dine programmer. Det vil sige den startede i BASIC og du kunne enten indtaste via tasteturet et BASIC program eller loade programmet fra et kassettebånd. Det kunne tage flere minutter, ja faktisk helt op til 10 minutter at loade et spil ind i maskinen, men når den så var klar, så tilbyd den underholdning i flere timer, altså indtil du vil skifte spil, så var det tilbage til at loade et nyt fra båndoptageren. Tålmodighed var i høj kurs dengang tilbage i starten af 80’erne.

Retro fans holder liv i det gamle Commodore Brand

Rigtig mange fans fra tiden hvor Commodore maskiner var det hotteste, holder stadigvæk liv i deres udstyr. Der findes flere grupper som samles, over hele verden, for at snakke og vise deres retro udstyr frem. Flere grupper har oprette Facebook sider og grupper hvor de drøfter alt fra hvordan man får liv i sin gamle Commodore PET, eller hvordan man nu lige får en Sprite til at flytte sig på skærmen via nogle assembler koder. Selv i Danmark findes der grupper som mødes og snakker “Commodore” snak, og grupperne bliver ved med at vokse i antal med tiden.

Er du blevet interesseret i disse Retro Commodore Computere, så kan du findet et Facebook grupper her :

Commodore 8 bit & AMIGA – Handel & Hygge

Copenhagen Commodore Club

Commodore VIC-20

 

Kan du huske hvordan det var?

Skulle du savne minderne om din Commodore C64, eller VIC-20, så læs gerne artiklen omkring hvordan du kan emulere maskinerne på din PC her

0 Kommentar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *