commodore-c64-35-aar-tillykke

Ja hvad skete der egentligt for 35 år side, jo Compact Disc’en blev opfundet, og Falklandskriger var på sit højeste – dette var blot nogle af de ting som skete i 1982.

En succes blev til

Også var der lige lanceringen af Commodore 64, som skulle vise sig at blive verdens mest solgte 8-Bits maskine – og den fylder faktisk 35 år – stor tillykke med det.

Allerede tilbage i Januar 1982 blev sløret for Commodore’s nye 8-Bits maskine løftet ved Consumer Electronics Show – på samme show hvor Commodore præsenterede deres VIC20. 64’eren var blot med som en prototype, men allerede her kunne de mærke dem store opmærksomhed omkring maskinen.

En stor konkurrent til Apple II

Commodore 64 blev bygget med hele 64 KB hukommelse og havde den overlegen VIC-II grafikprocessor indbygget og til en pris på kun $595, så var den en seriøs konkurrent til Atari 800, Apple II og IBM’s 5150 PC, alle maskiner som kostede omkring $1200.

Prisen og den hardware som man fik for blot $595 gjorde at Commodore 64 dominerede hjemmecomputermarkedet de efter følgende 10-15 år.

Selv om Commodore 64 havde en rigtig tastatur og mulighed for at tilslutte et diskettedrev, så blev maskinen aldrig rigtig et hit for professionelt brug. Til gengæld blev der skrevet tusindevis af spil og demo’er til den lille 8-bits maskine.

Kodning og demo’er

Rigtig mange hobbyprogrammører blev begejstret for den lille men kraftfulde 8-bis maskine og dens hardware. Disse programmører må siges at være ophavsmænd/kvinder for alle de demo’er som blev skrevet, og alle demogrupper som blev dannet tilbage i 1980’erne.

Rigtig mange af de unge mennesker som var med i demogrupperne kunne udnytte Commodore 64’erens hardware til det yderste, og rigtig mange forsatte efterfølgende med job i spilbranchen. Blot for at næve en enkelt demogruppe som virkelig udnyttede maskine, så var 1001 Crew en af dem.

Maskinen som ikke vil dø

Rigtig mange har fået deres første computererfaring på en Commodore 64, og selv om mange på den tid slog maskine hen med at den blot var et stykke legetøj, så viste det sig hurtigt af der blev lavet godt software til maskinen, og at den faktisk kunne anvendes til f.eks. styring af en families privatøkonomi.

Commodore 64 fik en officielt levetid på hele 12 år, men maskine lever stadig og rigtig mange har dem stående og anvender dem faktisk stadigvæk. Der findes flere grupper som samles for at tale om og vise deres maskiner frem. Dog er der ikke mange tilbage i Danmark. Ønsker man at møde disse mennesker så skal man enten til USA eller Tyskland hvor grupperne stor trives.

Officielt annoncerede Commodore at de ville stoppe produktionen af Commodore 64 i 1994, men allerede i April 1994 gik firmaet konkurs, og hermed satte en stopper for produktionen at allerede deres maskiner.

LÆS: C64 stadig aktiv på værksted i polen.

Vil du prøve en C64’er igen?

Skulle du sidde med trangen til at prøve kræfter med en Commodore 64 igen, blot for at erindre hvor simpel tingene kunne gøres tilbage i 1980’erne, så er der stadigvæk håb.

Enten kan du bruge din moderne PC til at emulere den gamle brødkasse, eller så kan du begynde at lede efter gamle maskiner på loppemarkeder rundt omkring.

Har du  lyst til at prøve en emulator, så kan vi anbefale dig at prøve VICE, den er ganske gratis.

1 svar

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *